Proptech hírek

Mi a digitalizáció és mi értelme van? A digitalizáció szerintem a megoldás arra, hogy a változásból a lehető legtöbbet hozzuk ki: felismerjük, hatékonyan megfigyeljük, mérjük, ezáltal akár a jövő előrejelzésére is képessé váljunk és ezzel transzparenciát, mérhetőséget, hatékonyságot növeljünk a szervezetünkön belül.

A MIPIM nem csak egy egyszerű kiállítás és konferencia, hanem egy fontos találkozóhely, ahol a szakemberek megismerhetik egymást, és felépíthetik azokat a kapcsolatokat, amelyek a jövőben az üzleti sikereik kulcsai lehetnek, ezért olyan fontos, hogy a technológiai cégek is szerepet kapjanak a kiállításon, az előadásokon. Múlt héten ezen a kiállításon voltunk a ProptechZoom-mal és még 4 másik proptech céggel együtt: Beyond Visual, Orthograph, Roominnovation és Sigtree állított ki a világ egyik legnagyobb ingatlanos eseményén. 

Várakozásokkal teli vágtam neki a lisszaboni konferenciának, amely a világ egyik legnagyobb technológiai konferenciája, 160 országból több mint 71 000 résztvevővel, 1000 előadóval, 2300 startuppal és 1000 befektetővel került megrendezésre. Még kimondani is sok ezeket a számokat, nemhogy sorban állni a bejáratnál reggelente egy órát. Kicsit olyan érzés volt, mintha soha nem is létezett volna a koronavírus, véget nem érő sorban állások, óriási tumultus, és egy-két távol keleti startupperen kívül egyáltalán senki nem viselt maszkot.

Az ingatlanpiac életében a következő időszak igen komoly kihívásokat fog támasztani, a változó piaci környezet, a koronavírus okozta megváltozott igények, emelkedő energiaárak, stagnáló, vagy csökkenő gazdasági mutatók mellett és a napon belüli árfolyamváltozások okozta sokk folyamatos megújulásra készteti majd a piac szereplőit, nem lehet már rugalmatlan az ingatlanpiac, ideje felkészíteni a szervezetünket is a változásra.

Az ingatlanpiaci digitalizáció jelenéről és jövőjéről rendezett konferenciát a Proptech Hungary, ahol több mint 210 résztvevő jelenlétében nemzetközi és hazai szakemberek adtak elő és hívták fel a figyelmet a különböző technológiákban rejlő potenciálra. A szervező, Kalmár Zoltán, a proptechzoom.com alapítója fél éve kezdett intenzíven csak a proptech témával foglalkozni, állítása szerint most jött el igazán a téma időszerűsége.

Messze vannak még a mesterséges intelligenciával működő, mindent tudó okosépületek az ingatlanpiaci digitalizáció jelenéről és jövőjéről szóló, eheti online Protechtor esemény alapján. Kalmár Zoltán, a ProptechZoom alapítója és Massányi Tibor, a DVM group ügyvezető partnere értékelte egy londoni proptech konferencia kapcsán, főleg az irodaházakra fókuszált példákkal.

Május 25-én rendeztük meg a Proptech Hungary. 3.0 konferenciát, az eseményen ott volt Mester Nándor is a Privátbankár képviseletében és egy átfogó elemzést írt a piacról. Hiszem, hogy a proptechzoom.com az a hiányzó láncszem, amely hídat fog képezni az ingatlanpiac és a technológiai cégek közé, ezáltal segítve a magyar ingartlanpiac digitális átalakulását és a proptech cégek fejlődését.

A digitalizáció egyre inkább a előtérbe kerül a legtöbb ingatlanpiaci cégnél, az elmúlt fél évben számos kivitelező, vagy fejlesztő cég tett nagy lépéseket, hogy cégen belül felelőse legyen a technológiai innovációnak. A Proptechzoom elemzéséből kiderült, hogy edukációra van szüksége a szektornak, hogy lépést tudjon tartani a legújabb innovációkkal, és hatékonyan tudja használni a különböző termékeket, erre ad lehetőséget a Proptech Hungary Konferencia is.

Óriási lehetőségeket rejt a magyar ingatlanpiac digitalizációs szempontból. Ennek kiaknázására kifejezetten a property technology ágazatot felkaroló inkubációs programot indított az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és a digitális ingatlanpiaci ökoszisztémát építő ProptechZoom. A program végén a legjobbnak választott csapatok a Proptech Hungary Konferencián mutatkozhatnak be a szakmának, ahol nemzetközi digitalizációs szakemberek mellett a hazai TECH influencerek és vállalkozók is bemutatkoznak.

A világszerte emelkedő energiaárak okozta krízishelyzet újabb lökést adhat a proptech ágazatnak. A technológiai megoldások azonban a költségcsökkentésen kívül növelik a hatékonyságot, hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, de akár alternatív bevételi lehetőségeket is rejtenek - közölte a ProptechZoOm.com, amely a proptech-ágazat szereplőinek megkérdezésével átfogó elemzést készített a digitális ingatlanszektor jelenéről és jövőjéről.

Június 7/8-án kerül megrendezésre a PropTech Hackathon az ingatlan.com csoport szervezésében smart city, smart office és smart home témában. Az egyedülálló, 24 órás rendezvényen az ingatlanpiachoz kapcsolódó digitális fejlesztéseket, forradalmi újdonságokat, vagy akár elsőre őrültnek tűnő ötleteket lehet fejleszteni, bemutatni.

A Graphisoft szerint a további építőipari technológiai fejlesztéseket akadályozza a digitális eszközök ismeretének hiánya a magyar szakemberek körében. Tavaly 3899 műszaki diplomás végzett a hazai egyetemeken, de közülük senki sem kapott BIM szakirányú minősített képzést, pedig őket kifejezetten keresik a magyar építőipari vállalatok és tervezőirodák.