Proptech hírek

Támogatni a CEE régió tech cégeit, beszámoló a MIPIM-ről

Kalmár Zoltán
2023.03.22 10:43
Támogatni a CEE régió tech cégeit, beszámoló a MIPIM-ről

A MIPIM nem csak egy egyszerű kiállítás és konferencia, hanem egy fontos találkozóhely, ahol a szakemberek megismerhetik egymást, és felépíthetik azokat a kapcsolatokat, amelyek a jövőben az üzleti sikereik kulcsai lehetnek, ezért olyan fontos, hogy a technológiai cégek is szerepet kapjanak a kiállításon, az előadásokon. Múlt héten ezen a kiállításon voltunk a ProptechZoom-mal és még 4 másik proptech céggel együtt: Beyond Visual, Orthograph, Roominnovation és Sigtree állított ki a világ egyik legnagyobb ingatlanos eseményén. 

A MIPIM nemcsak a kiállításról szól, eszmecseréről, ismerkedésről, rengeteget beszélgettem szakértőkkel, és 5 olyan téma volt, ami szinte mindig előjött, ha a technológiáról, az innovációról beszélgettünk. Az elmúlt néhány évben a digitális átalakulás jelentős áttörést hajtott végre az ingatlanszektorban:

1. Az ESG egyértelműen a proptech motorja lehet a jövőben: egyre fontosabb az adatok gyűjtése, rögzítése és a jelentési mutatók szabványosítása, hogy lehetővé váljon az adózás, bírság hosszú távon. 

2. Az ingatlanpiac folyamatos változásban van, melyre a poszt covid helyzet, a változó szokások alakulása, a technológia előretörése egyszerre van hatással

- A home office és folyamatos visszatérés az irodába szintén felforgatta, felforgatja az ingatlanpiacot. Ennek eredményeként a kihasználtság még mindig nagyon alacsony sok irodaházban

- Mivel a legtöbb cégnél még mindig csak 2-3 napra tértek vissza az alkalmazottak, ezért az otthonok részévé vált a munkaterület, ez esetenként új funkcionális bútorok előretörését eredményezheti, sőt a coliving koncepció erősödését is jelentheti hosszú távon

- A logisztikai piac előretörése töretlen, azonban vannak olyan túlvállalások (pl. Amazon), amelyek hatással lehetnek a piacra

3. A digitális ingatlanszektor egyik fő trendje az adatok gyűjtése, az adatelemzés és a mesterséges intelligencia (AI) használata a döntéshozatal javítására. Az ingatlancégek ma már adatokat használnak ingatlanértékek, kihasználtsági arányok és egyéb mutatók elemzésére, hogy jobb befektetési döntéseket hozzanak. A mesterséges intelligencia által hajtott eszközöket olyan folyamatok automatizálására is használják, mint például az ingatlanok ellenőrzése és karbantartása, ami hosszú távon időt és pénzt takaríthat meg.

4. Nem újkeletű a virtuális és kiterjesztett valóság (VR/AR) technológiák használata az ingatlanok megtekintési élményének javítása érdekében, azonban az újdonság az volt, hogy szinte minden ingatlan-fejlesztésnél már alapvető marketing-eszközzé vált. A VR/AR 360 fokos körbetekintést kínál az ingatlanokról, ami segíthet a vásárlóknak és a befektetőknek elképzelni a teret.

5. Történt múlt héten több sajnálatos esemény is: több bank bedőlt amely tech cégek pénzügyeivel foglalkozott. Szinte mindenki tart a Silicon Valley bankok bedőlése miatt keletkező pénzügyi űrtől, amely visszavetheti évekre egyes ígéretes startup-ok tőkésítését.

A ProptechZoom  csapata az idei évben 4 proptech céget mutatott be és állított ki (Beyond Visual, Orthograph, Roominnovation és Sigtree) és a fent leírt trendekre volt egy-egy megoldásunk, amely nem várt sikert aratott. A stand sikerének kulcsa az volt, hogy a kiállító cégek együttműködtek egymással, ez az összetartás egy működő koncepció, amelyet a jövőben is alkalmazni fogunk kiállításainkon, többek között a május 18-án megrendezésre kerülő  Proptech Hungary konferencián, hogy egy olyan eseményt szervezzünk, amely mindkét célcsoportnak hasznos és értékes kapcsolatokat fog eredményezni. 

A konferencia fókuszában a change management, a digitális transzformáció és az ESG (környezeti, társadalmi és kormányzati) téma lesz. Előadók jönnek Európa minden tájáról: Angliából, Belgiumból, Hollandiából, Norvégiából, Németországból, Romániából, Csehországból, hogy minél szélesebb körű tudásanyagot biztosítsunk a látogatóknak. Az előadásokon keresztül bemutatjuk, hogyan lehet hatékonyabban kezelni a változásokat, hogyan lehet az üzleti folyamatokat digitalizálni és hogyan lehet megosztani a tapasztalatainkat és információinkat. 

A Proptech Hungary konferencia olyan az ingatlanpiaci szakembereknek szól, akik szeretnék lépést tartani az állandóan változó piaci trendekkel, és kíváncsiak az új technológiákra és megoldásokra. 

Március végéig még early bird kedvezmény keretében lehet jegyet vásárolni a conference.proptechhungary.hu oldalon.