Lehetőségek

Az ingatlanpiac korábban az egyik legkevésbé digitalizált szektorok egyike volt, ami annak köszönhető, hogy a 2015–2020 közötti időszakban kiemelten sikeres volt az ágazat, ezért nem voltak rákényszerítve a szereplők, hogy hatékonyan bánjanak az erőforrásokkal. Most azonban változnak az idők, amely ösztönzi a digitalizációt is. Olyan történelmi időszakban élünk, amikor megtapasztalhattuk a világméretű járványt, most pedig háború zajlik, emellett globális energiakrízis lépett fel, különösen Európában.

Mind a makroekonómiai változások (népesség elöregedése, klímaváltozás, a városiasodás, korrupció, vagy az y és z generáció igényeinek változása), mind pedig technológiai változások, illetve azok térnyerése (BIM, 3D nyomtatás, valós idejű mobil kommunikáció, AR/VR, drónok, big data analízis, és nem utolsó sorban a mesterséges intelligencia) indukálja és gyorsítja az ingatlanpiaci digitalizációt. Azonban számos olyan tényező van, amely hátráltatja és lassítja a változást. A Proptechzoom felmérése alapján 5 fő okra vezeti vissza az ingatlanpiaci digitalizáció lemaradása:

  • a transzparencia kényes kérdés, nem egyértelmű a motiváció a szereplőknél;
  • a piac sikeressége hátráltatta ezeket a folyamatokat, hiszen nem érezték szükségességét a változtatásnak;
  • az ingatlanpiac egyedisége, projekt jellege, hiszen ez nem sorozatgyártás, digitalizálni repetitív folyamatokat lehet;
  • rugalmatlan a piac, két okból is: hosszú ideig épül egy ingatlan, nem lehet változtatni rajta, illetve a bérleti szerződések is 3-5 évre születnek, a piac nem követ le minden változást azonnal;
  • piac befektetői jellege: mindent ROI alapon számol, az innováció jellege miatt ritkán térül meg rövid távon.

A proptech számos ponton kapcsolódhat be egy épület életciklusába, így alkalmazhatunk digitális technológiai megoldásokat a pénzügy /befektetés, a tervezés/építés során, az értékesítés/tranzakció időszakában, az üzemeltetés/működtetés és nem utolsó sorban az élni/dolgozni, azaz a mindennapok világában is jelen vannak. Ma még a legtöbb proptech cég az üzemeltetés kategóriában dolgozik, de az ingatlanpiac digitális átalakulását felgyorsítják a klímaváltozás ellen hozott intézkedések vagy az utóbbi időkben egyre többet emlegetett ESG, illetve a hihetetlen energiaárak miatt az ingatlanpiaci cégek költségoptimalizálásai szintén digitális technológiákat igényelnek.

Bár a járvány felerősítette az igényeket a digitális megoldások iránt, ugyanakkor a kibontakozó világgazdasági válság elhozza a konszolidáció időszakát is, hiszen már annyi megoldás létezik, hogy ezeknek most bele kell simulniuk az ingatlanpiaci ökoszisztémába. Már korábban megfigyelhettük, hogy a globális ingatlanpiaci cégek akvizíciókkal építették be a napi ügymenetükbe az új alkalmazásokat, idén tovább folytatódhat a piaci integráció.

Tavaly a részvénypiacot is megtépázta a válság, de azok a nagy cégek, amelyek alaptevékenységéhez illeszkednek egy-egy startup megoldásai, továbbra is be fognak vásárolni. Vagyis a legjobb projektek, amelyek a legjobb alkalmazásokat kínálják, továbbra is sikeresen vonzhatják a befektetéseket.

Egy-egy ingatlanpiaci tevékenységhez vagy szegmenshez kapcsolódó tech megoldások egy szolgáltatási csomagba kerüljenek, vagyis például egy ingatlankezelő szeretne minél kevesebb szolgáltatóval koncentráltan együttműködni. Globálisan a befektetők jelenleg elemzik a világ történéseit, az innovációt és annak eredményeit, hogy újabb lökést kapjon a technológia az ingatlanpiacon.

 

Egy érdekes lehetőség, hogy melyik szolgáltató válik az aggregátorrá az irodaházban, hiszen most különböző problémákra, különböző applikációk vannak, amelyek segítik az üzemeltetők, property managerek munkáját, de igazából akkor van ebben óriási lehetőség, ha összekapcsolódnak és aggregált adatokat képeznek.

Rengeteg lehetőség van most a piacon, számos folyamatot lehet gyorsítani, optimalizálni a digitalizáció segítségével, egyre több megoldás van, amelyek alkalmazásával új termékeket, megoldásokat lehet létrehozni, sőt a technológia fejlődik, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a bitcoin vagy más virtuális valuta mikor lesz valódi fizetőeszköz és mikor terjed el széles körben az ingatlanpiacon.

Rengeteg lehetőség van, szinte minden nap felbukkan a nemzetközi médiában egy-egy új megoldás, startup, ezeket a területeket és még sok más digitális változást monitorozok, figyelek hogy naprakész és értékes tanácsokkal tudjak szolgálni.

 

Ha érdekel, hogy milyen megoldási javaslataim vannak és kiknek tudok segíteni, látogasd meg a megoldások menüpontot.