Lehetőségek

 

Iszonyú gyorsasággal változik a munka és a munkahelyek fogalma, ami természetes módon forgatja fel a  a teljes ingatlanpiacot és az ingatlanpiaci digitalizációt is. Mégis a piac rugalmatlansága miatt csak nagyon lassan tud ezekre a kihívásokra reagálni. 


A koronavírus megváltoztatta a piacot, felgyorsított folyamatokat, amelyek már rég elkezdődtek. Hiszem, hogy a következő 10 évben szinte minden újépítésű épület már smart lesz, és elkezdődik a korábbi épületek “okosítása” is. 

 

A home office elfogadottságával és általánossá válásával, az irodaházaknak alkalmazkodni kell a jelenlegi területi változásokhoz, ebben sok tekintetben segítenek a technológiák, hiszen mérhető és összehasonlítható adatokra van szükségünk, hogy gyorsan tudjunk komoly döntéseket meghozni. Ez az ami az ingatlanpiacon még gyermekcipőben jár: az adatok gyűjtése, szelektálása, kategorizálása és az adatokból történő predikciók, ezen a területen nagyon sokat lehet tanulni a tech cégektől.

A BIM fejlődésével és általános elfogadottságával óriási lehetőségek nyíltak meg a kivitelezés után az FM vagy a PM területén, mely a következő időszak nagy lehetősége lesz.

Az ingatlanpiaci portálok széleskörű használata és (főleg) a lakópiaci ügynökségek visszaszorulása miatt meg fog változni a kínálat fókusza, sokkal heterogénebb lesz a piac, de még mindig nagy potenciál van az ügynökök digitális eszközökkel való támogatásában, munkájuk segítésében.

Egy érdekes lehetőség, hogy melyik szolgáltató válik az aggregátorrá az irodaházban, hiszen most különböző problémákra, különböző applikációk vannak, amelyek segítik az üzemeltetők, property managerek munkáját, de igazából akkor van ebben óriási lehetőség, ha összekapcsolódnak és aggregált adatokat képeznek.

Rengeteg lehetőség van most a piacon, számos folyamatot lehet gyorsítani, optimalizálni a digitalizáció segítségével, egyre több megoldás van, amelyek alkalmazásával új termékeket, megoldásokat lehet létrehozni, sőt a technológia fejlődik, nagyon kíváncsi vagyok, hogy a bitcoin vagy más virtuális valuta mikor lesz valódi fizetőeszköz és mikor terjed el széles körben az ingatlanpiacon.

Rengeteg lehetőség van, szinte minden nap felbukkan a nemzetközi médiában egy-egy új megoldás, startup, ezeket a területeket és még sok más digitális változást monitorozok, figyelek hogy naprakész és értékes tanácsokkal tudjak szolgálni.

 

Ha érdekel, hogy milyen megoldási javaslataim vannak és kiknek tudok segíteni, látogasd meg a megoldások menüpontot.