Vízió, kohézió

 

HATÉKONYSÁG, TRANSZPARENCIA, FENNTARTHATÓSÁG

19 éve elindítottam egy proptech startup-ot, az iroda.hu-t. Akkor még nem létezett a proptech kifejezés, sőt még a startup szó sem terjedt el Magyarországon, de a lényeg működött: olyan dolgokat sikerült létrehoznunk, melyek megelőzték a korukat, innovációt hoztak a piacra. 

 

Azóta rengeteg minden változott: a digitalizáció a mindennapjaink részévé vált. Az ingatlanpiaci digitális transzformációja többé nem opció, velünk együtt fejlődik, azonban ráhatásunk van, hogy milyen sebességgel történik, hogy milyen gyorsan reagálunk bizonyos változosásokra, illetve, hogy megvan-e az eszközkészletünk, illetve erőforrásunk ahhoz, hogy hatékonyan reagáljunk rá, hogy legyen választásunk.

 

Egy agilis és iparágra specializálódott cég vagyunk, amely folyamatosan kutatja a legújabb technológiákat, az emberrközpontú digitális átalakításra koncentrál és megpróbálja a teljes ingatlanpiacot bevonni úgy, hogy mindvégig a fenntarthatóságot tartja fókuszban.

 

A digitalizáció a magyar ingatlanpiacon elmarad a környező országokéhoz képest, de összehasonlítva pl. a hazai fintech iparággal - ami a bankszektor digitális átalakulását érinti - is lemaradásban van. 

 

A proptech ökoszisztéma felépítése segíti a digitális átalakulást, a ProptechZoOm célja, hogy edukálja az ingatlanpiac szereplőit és segítse a digitális megoldások gyorsabb terjedését. Együttműködünk a környező országok, kijezetten a közép-kelet európai régió piacainak proptech szervezeteivel, a hazai ingatlanpiac legnagyobb szakmai szövetségeivel, a hazai ingatlanpiaci cégekkel és folyamatosan kutatjuk a legújabb hazai és nemzetközi proptech trendeket és cégeket.

 

Folyamatosan elemezzük a digitális trendeket, amelyek a legnagyobb hatással vannak a magyar ingatlanpiacra és megpróbáljuk ezeket a tanulságokat megosztani a piac szereplőivel. Feltett szándékunk az ingatlanpiac edukálása ezen trendekről, összefüggésekről, hogy minél szélesebb körben tudjuk terjeszteni ezeket az összegyűjtött adatokat. Keressük azokat a partnereket, akik ebben támogatnak, vagy fogékonyak az innováció iránt, hogy közösen segítsük a hazai ökoszisztéma kialakulását.

Az ingatlan technológiai kihívásokra egyre több innovatív és érdekes válasz születik, az elmúlt 7 évben teret nyert a proptech kifejezés is. Szeretnék ennek a “forradalomnak” mindinkább részese lenni, digitalizálni az ingatlanpiacot. Már 5 évvel ezelőtt elkezdük ezt az edukációt, hiszen 2018-ban elsőként a régióban megszerveztük a régió első Proptech konferenciáját. Később Proptech Hackathon keretében kerestük a legújabb ötleteket, cégeket. A Proptech ZoOm célja nemcsak a piac támogatása, de meglátni a tehetséges fiatalokat, az alázatos szakembereket, a szikrát, a potenciált induló vállalkozásokban, cégekben, és ezeket az értékeket egyfajta kohéziós erőként segíteni. Folyamatosan mentorálunk olyan hazai és nemzetközi technológiai cégeket, akikben potenciált látunk, segítjük piacralépésüket, fejlődésüket, terjeszkedésüket.

A konferencia keretein kívül immáron 3 éve tanítok a CORVINUS Egyetem Ingatlangazdálkodási szakán proptech és digitális transzformáció témakörben, hogy a fiataloknak átadjam azokat a tapasztalatokat, gondolatokat, amelyek megfogalmazódtak bennem az elmúlt időben.

A ProptechZoom szinten állandó résztvevője és előadója a legtöbb nemzetközi proptech rendezvénynek, ahonnan folyamatosan tanulunk és halmozzuk a tudást, amit itthoni rendezvényeinken rendszeresen megosztunk.

A magyar ingatlanpiac fejlődéséért!

Kalmár Zoltán