Proptech hírek

Ingatlanpiaci fókusszal startup program indul és proptech konferencia is lesz májusban

2022.03.17 14:44
Ingatlanpiaci fókusszal startup program indul és proptech konferencia is lesz májusban

Óriási lehetőségeket rejt a magyar ingatlanpiac digitalizációs szempontból. Ennek kiaknázására kifejezetten a property technology ágazatot felkaroló inkubációs programot indított az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és a digitális ingatlanpiaci ökoszisztémát építő ProptechZoom. A program végén a legjobbnak választott csapatok a Proptech Hungary Konferencián mutatkozhatnak be a szakmának, ahol nemzetközi digitalizációs szakemberek mellett a hazai TECH influencerek és vállalkozók is bemutatkoznak.

Lassan ébredő magyar piac

Az elmúlt évtized második felében felpörgő proptech-ágazat innovatív digitális megoldásokkal újítja a kereskedelmi és lakóingatlanok piacát: olyan többek között üzemeltetést, anyaginnovációt, energiafelhasználást, ügyfélélményt vagy biztonságtechnikát érintő megoldásokkal, amelyek javítják a hatékonyságot, mérséklik a költségeket, miközben fenntarthatósági szempontokat is érvényesítenek.

Magyarországon egyelőre maga az ágazat sem számottevő: körülbelül félszáz proptech cég aktív a piacon. Ezen szeretne változtatni a már több mint 400 startup befektetést megvalósító Hiventures: a piacélénkítésre, fejlesztésre és az edukációra is hangsúlyt helyező tőkebefektető közös inkubációs programot indít a magyar ingatlanpiac és tech szektor közötti híd szerepét betöltő ProptechZoommal, aki a piac digitalizációját, a digitális ingatlanpiaci ökoszisztéma fejlesztését tűzte ki célul. A ProptechZoom ezen kívül 2022. május 25-re egy átfogó iparági konferenciát is szervez, ahol az ingatlanpiac edukációja van fókuszban: adatvezérelt döntéshozatal, a mesteséges intelligencia használata az ingatlanszektorban, az IoT eszközök hakékonyabb használata, és a metaverse is előkerül a tematikában.

Rengeteg üzleti és szakmai tapasztalat a szervezőknél

„A járvány felébresztette az ingatlanpiac digitális megoldásokra való igényét. A proptech megoldások segíthetnek a költségek optimalizálásban, új bevételi területeket nyithatnak meg, és nem utolsó sorban mérhetőbbé tehetik a teljesítményt” – teszi hozzá Kalmár Zoltán, a ProptechZoom alapítója. Ezt megerősíti egyébként a ProptechZoom friss, év eleji felmérése is, amely a proptech-megoldásokra való nyitottságot és ezek költségvonzatát sorolja a szektor fejlődését leginkább gátló tényezők közé. 

„A hazai ingatlanpiac alacsony digitalizációs szintje indokolttá teszi, hogy ebben a szegmensben hangsúlyosan növeljük az innovációs kedvet” – mondja Varga-Tarr Sándor, a Hiventures Inkubációs befektetési programjának igazgatója, aki szerint az ágazat általános vállalati kultúrájának fejlesztésében is rengeteg még a tennivaló. 

Célzott program élénkítő hatással

A most induló Proptech Startup program és a Proptech Konferencia nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a magyar ingatlanszektort is bevonja a globális innovációs és startup fősodorba. A startup program alapvetően inkubációs jellegű és a már működő, az ötletfázisnál érettebb proptech-cégek is részt vehetnek. A programra minimum 2 fős csapattal lehet jelentkezni egy online űrlap kitöltésével egészen április 17-ig. A legjobbak kétalkalmas üzleti képzés, továbbá iparági partnerek által biztosított szakmai mentorálás segítségével készülhetnek fel vállalkozásuk bemutatására. A kiválasztás fő szempontjai a megoldás innovációtartalma és egyedisége, a csapattagok releváns üzleti és szakmai tapasztalata, a skálázhatóság mértéke, valamint a megtérülés foka lesznek. A legjobbak május 25-én a 3. Proptech Hungary konferencián, a ProptechZoom által szervezett konferencián mutatkozhatnak majd be az érettebb fázisban lévő protpech cégekkel közösen. 

A program a proptech-ágazat teljes spektrumát lefedi: a fenntartható fejlődéstől (üzemeltetés optimalizálás, anyaginnováció, energiahatékonyság) és a munka jövőjétől (távmunka-megoldások, irodai terek) kezdve a felhasználói élmény növelésén (robotizáció, automazicáió, gördülékeny irodai folyamatok) és a smart megoldásokon át (szenzorok, AR/VR eszközök) a biztonságtechnikáig (ki- és beléptetés, arcfelismerés, parkolás, 3D modellezés, mesterséges intelligencia).

Az idei proptech programhoz több jelentősebb ingatlanpiaci szereplő csatlakozott biztosítva a szükséges szakmai hátteret és tette le voksát az innováció és fejlődés mellett: többek között a DVM Group, a Dome Facility, a Cushman Wakefield is szponzorálja mindkét kezdeményezést.

A programra ezen az oldalon lehet jelentkezni: https://proptech.hiventures.hu/

A konferenciáról bővebb információt ill lehet találni: https://conference.proptechhungary.hu 

A ProptechZoom.com-ról

A ProptechZoom.com célja, hogy edukálja az ingatlanpiac szereplőit és segítse a digitális megoldások gyorsabb terjedését, egyfajta digitális ingatlanpiaci ökoszisztémát építsen ki. Együttműködik a környező országok, elsősorban a közép-kelet-európai régió piacainak proptech szervezeteivel, a hazai ingatlanpiac legnagyobb szakmai szövetségeivel, illetve a hazai ingatlanpiaci cégekkel is. Az alapító már 2018-ban megszervezte a régió első Proptech konferenciáját, illetve versenyein régóta díjazzák a proptech cégeket. A Proptech Zoom.com célja nemcsak a piac támogatása, de meglátni a tehetséges fiatalokat, az alázatos szakembereket, a szikrát, a potenciált induló vállalkozásokban, cégekben, és ezeket az értékeket egyfajta kohéziós erőként segíteni.

 Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Linkedinen is!