Proptech hírek

WebSummit 2022: jöttem, láttam, visszamennék

2022.11.07 14:51
WebSummit 2022: jöttem, láttam, visszamennék

Várakozásokkal teli vágtam neki a lisszaboni konferenciának, amely a világ egyik legnagyobb technológiai konferenciája, 160 országból több mint 71 000 résztvevővel, 1000 előadóval, 2300 startuppal és 1000 befektetővel került megrendezésre. Még kimondani is sok ezeket a számokat, nemhogy sorban állni a bejáratnál reggelente egy órát. Kicsit olyan érzés volt, mintha soha nem is létezett volna a koronavírus, véget nem érő sorban állások, óriási tumultus, és egy-két távol keleti startupperen kívül egyáltalán senki nem viselt maszkot.

Websummit portugál szemszögből

Bizonyára emlékszünk még rá, hogy 2020-ban a Websummitot-ot sem rendezték meg a koronavírus miatt, pedig épp 2 évvel korábban, 2018-ban a Portugál állam kötött egy megállapodást a Websummit-tal, hogy 11 millio EUR-t fizet évente, hogy 10 évig itt legyen megtartva a konferencia, azaz 2028-ig. Ez is része annak a tervnek, mely alapján a portugál állam és a városok önkormányzatai igen komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy ide vonzzák a világ összes tájáról a digitális vállalkozókat, nomádokat, startup-okat. Óriási beruházások zajlanak városszerte, hogy a város be tudja fogadni az elképesztő turista hadjáratot és az országba áramló bevándorolni kívánó munkaerőt. Régi indusztriális területeket újítanak meg, mint például a "Unikorn factory" irodaház, mellyel nem kisebb célt tűztek ki, hogy ők legyenek Európa, sőt a világ új startup fővárosa. Erre nem kevesebb, mint 90 millió EUR-t tett félre a portugál állam a következő 4 évre, mellyel közel 3000 startup-ot szeretne támogatni. Persze azért hozzáteszem az évente közel 290 napsütötte nap is komoly marketing értékkel bír Lisszabon mellett:-)

Websummit magyar szemszögből

Érdekes ezt az hozzáállást összevetni a magyar állásponttal, ahol még a Websummitra félretett budget-et is visszavonta a magyar kormány. Nehogy félre értsen valaki, ez nem egy fikázós, kormánykritikus cikk, inkább azt akarom sugallni, hogy ha eredményeket akarunk elérni, előre akarunk menni, akkor be kell fektetni. Hiszem, hogy ezeken a nagy nemzetközi kiállításokon keresztül - ahol a korábbiak ellenére most nem jelenünk meg - lehetne támogatni a magyar startup-okat, a magyar startup ökoszisztémát.

Sajnos a magyar stand az idei évben elmaradt, az utolsó pillanatban visszamondták, így azon a pár magyar kiállítón kívül, akikkel össze lehetett futni, meg az applikáción keresztül le lehetett vadászni, nehéz volt ápolni a hazai kapcsolatokat. Míg 4 évvel ezelőtt a nagykövetségen közel 70 fős network reggeli volt, az idén be kellett érni egy családias 7 fős beszélgetéssel, ami egyébként a várakozásaimat meghaladta, nagyon érdekes és hasznos dolgokat hallottam, előremutató beszélgetést folytattunk a nagykövet úrral.

Azonban a Websummit startup szemszögből működik, rengeteg befektető van jelen a konferencián, érdekes visszajelzéseket lehet hallani termékekkel, piacokkal kapcsolatban. Én a Pupilpay.hu standon, Kazó Leventével töltöttem el egy aktív napot, ahol nagyon érdekes beszélgetések és megkeresések érkeztek, nagyon szurkolok Levinek, hogy megvalósítsa az álmait, amiben tudom, támogatom:)

Websummit protpech szemszögből

Nem ez a konferencia lesz a proptech világ központja. Relatív kevés ingatlanpiaci startup-pal találkoztam sajnos, akik kint voltak, azok meg be voltak erőltetve a fintech kategóriába, vagy néha a HR tech kategóriába. Sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a konferencián az EDUtech, a HR tech, vagy a fintech, és bár a proptech térhódítása, terjedése az elmúlt időben nagyon megindult, sokkal inkább speciális proptech rendezvényeken (CRETECH, Proptech Hungary), vagy nagy nemzetközi ingatlanos konferenciák (MIPIM, EXPO Real) részeként szerepel a nemzetközi palettán köszönhetően annak, hogy a célcsoport inkább B2B és jól körülhatárolt.

Alapvetően érdekes élmény volt mind konferencia-szervezői szemszögből, mind konferencia élmény oldaláról. Nagyon profi és precíz szakmai munka folyik a háttérben egy ilyen esemény kapcsán mind a megelőző hónapokban, mind az esemény napján. Talán annyi kritikával élnék, hogy néha azt éreztem, hogy túl sok! túl sok a jó előadás - nem tudtam hova menjek, túl sok a látogató - nagyon nehezen találkoztam tényleg értékes kapcsolattal, akiben üzleti potenciál is van, túl sok a kiállító - számos olyan ötlet volt, ami még csak MVP, vagy még az sem és kiállított a konferencián.

Mennék-e jövőre? Alapvetően igen, érdekes volt, de sokkal több tervező munka kell egy ilyen esemény előtt, és nagyon nagy szükség lenne a magyar kormány támogatására is, hogy jelentősebb megjelenésünk legyen, melyre rá lehet épülni résztvevőként, magyarként is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Linkedinen is!