Proptech hírek

Az intelligencia mértéke a változás képessége - gondolatok a Proptech Hungary Konferencia árnyékában

Kalmár Zoltán
2023.05.25 15:29
Az intelligencia mértéke a változás képessége - gondolatok a Proptech Hungary Konferencia árnyékában

Mi a digitalizáció és mi értelme van? A digitalizáció szerintem a megoldás arra, hogy a változásból a lehető legtöbbet hozzuk ki: felismerjük, hatékonyan megfigyeljük, mérjük, ezáltal akár a jövő előrejelzésére is képessé váljunk és ezzel transzparenciát, mérhetőséget, hatékonyságot növeljünk a szervezetünkön belül.

Persze sem a digitalizációs folyamatok, sem a proptech elfogadása nem történik egyik napról a másikra. 2017-ben kezdett becsorogni Magyarországra a proptech kifejezés, melyre egy maroknyi csapat épített egy konferenciát, ahol meghirdették a tartalom szentségét (content is king), mint egyes számú alapelvet. A proptech és a digitalizáció felforgató erejében hittünk, abban, hogy ez hozza el a forradalmi változást, aminek a szükségét olyan erősen éreztük (és érezzük a mai napig). 

A folyamatok lassabban történnek, aminek számos oka van az ingatlanpiacon:

  • a transzparencia kényes kérdés, nem egyértelmű a motiváció;
  • a piac sikeressége hátráltatta ezeket a folyamatokat, hiszen nem érezték szükségességét;
  • az ingatlanpiac egyedisége, projekt jellege, hiszen ez nem sorozatgyártás, digitalizálni repetitív folyamatokat lehet;
  • rugalmatlan a piac, két okból is: hosszú ideig épül egy ingatlan, nem lehet változtatni rajta, illetve a bérleti szerződések is 3-5 évre születnek, a piac nem követ le minden változást azonnal
  • piac befektetői jellege: mindent ROI alapon számol, az innováció jellege miatt ritkán térül meg rövid távon.

Ugyanakkor a “felforgatás” és a  “forradalom” sokakban félelmet és ösztönös védekező reakciót váltott ki, ami teljesen természetes. Azt hitték, ez egy robbanáshoz fog hasonlítani, ahogy jön majd a “digitális üstökös” és újraértelmezi a 100 éve működő betonpilléreken nyugvó, mindig megbízható yieldeket hozó ingatlanpiacot. És mivel a digitalizáció nem egyik napról a másikra történt, ilyenkor felerősödnek a szkeptikus hangok is: “ugye megmondtam, hogy nem lehetséges”.

A proptech már része a legtöbb cég életének

De ez a transzformáció semmiféleképpen sem hasonlít, vagy fog hasonlítani egy robbanáshoz. Ma már a legtöbb cég szép csendben halad ezekkel a folyamatokkal, professzionális CRM-, vagy ERP rendszert vezet, vezetett be, elkezdték gyűjteni az adatokat, még ugyan nem hoztak létre adatközpontokat, de helyenként már felelőse is van ennek a területnek és szinte minden cég használ vagy tesztel valamilyen proptech megoldást.

Sokszor már küszöbön belül vannak a proptech megoldások, használjuk is őket, csak nem biztos, hogy nevén nevezzük és tudatosan kezeljük ezeket a folyamatokat.

Ezt James Dearsley viccesen úgy fogalmazta meg előadásában, hogy „a proptechnek, mint trendnek és kifejezésnek meg kell halnia ahhoz, hogy az ingatlanpiac tovább léphessen. Ma már nem erről kell beszélni, hanem a digitális transzformációról”. És valóban ez a lényeg: a piac kezdje el felismerni, megérteni a digitális világ szabályait, lehetőségeit és kezdje el a tanulási folyamatot, aminek a lényege, hogy a hibákból tanulunk, illetve az agilis működést, ami minden szoftverfejlesztő cég alap kultúrája. Ez szükséges ahhoz, hogy egy termék

1. elkészüljön, 

2. rövid távon is eredményei, mérföldkövei legyenek,

3. a szervezet elfogadja és

4. valóban a felhasználóknak épüljön, azaz használják azt a mindennapi életben és a munkájukat megkönnyítse az eszköz.

James sokszor hangoztatja az S görbe fontosságát az innovációban, azaz hogy innoválni nem lehet egy alkalommal; az innovációnak a szervezet részévé kell válnia és folyamatos utókövetésre, gondolkodásra van szükség hozzá, figyelembe véve a körülmények változását, a cégkultúra átalakulását, a fejlettség fokát.

A Proptech Hungary Konferencia nyitóelőadásában Porkoláb Imre középpontba helyezte az embert, illetve hogy milyen képességekkel és milyen tulajdonságokkal kell felvértezni magunkat, illetve a dolgozókat, hogy megfeleljenek a digitális társadalom és a változó világunk adta jelennek.

Mester Nándor a Proptech Konferenciáról írt cikkének azt a címet választotta, mint 1989-ben Willy Brandt, aki az elsők között állt ki a német újraegyesítés mellett: “Összenő, ami összetartozik”. Ha a technológia és az ingatlanpiac találkozik és megértik egymás igényeit, gondolatait, közös termékek, szolgáltatások jönnek létre és ezeket nevezhetjük proptech megoldásoknak. De nem ez a fontos. Nekem a proptech nem több, mint egy kifejezés, ami mellé innovatív gondolatokat lehet felsorakoztatni, segít elmagyarázni a digitalizációt, vagy a piac átalakulását. Csak ennyi, de ez nem kevés.

A koronavírus-járvány, az energiaválság, vagy az ESG óriási lendületet adott a digitalizációnak. A szolgáltatások mind nagyobb számban kerültek át az online térbe. Éppen ezért lesz egyre fontosabb a magyar társadalom digitális felkészültsége, hiszen ez alapfeltétele a 21. században versenyképes, tudásalapú gazdaság erősödésének. Ezért is csinálom a Proptech Hungary Konferenciát, hogy inspirálja, tanítsa az ingatlanpiacot, hogy együtt felkészüljünk a jövő digitális társadalmára és azt ki is tudjuk aknázni.