Proptech hírek

Lemaradtunk a digitalizációban?

Finibus Bonorum
2019.05.15 10:38
Lemaradtunk a digitalizációban?

A Graphisoft szerint a további építőipari technológiai fejlesztéseket akadályozza a digitális eszközök ismeretének hiánya a magyar szakemberek körében. Tavaly 3899 műszaki diplomás végzett a hazai egyetemeken, de közülük senki sem kapott BIM szakirányú minősített képzést, pedig őket kifejezetten keresik a magyar építőipari vállalatok és tervezőirodák.

Az építőipari digitalizáció új szintre emelkedik azáltal, hogy várhatóan két éven belül elkészül az európai közös BIM (épületinformációs modell) szabályozás. A GRAPHISOFT, mint az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) tagja, emiatt idén megújította és továbbfejlesztette saját BIM Classes képzési rendszerét. A GRAPHISOFT nemzetközi tapasztalatai alapján úgy látja, hogy az iparági technológiai fejlesztést ma már kimutatható mértékben akadályozza a digitálisan képzett magyar diplomás szakemberek hiánya.

Pedig Magyarország előnyös helyzetben van a technológiát tekintve, hiszen a GRAPHISOFT SE fejlesztette ki a világpiac első BIM alapú szoftverét (ARCHICAD), és 2016-tól a vállalat tulajdonosi cégcsoportjával létrehozta a teljes építőipart lefedő BIM szoftverkínálatot. Az építőipari digitalizáció az évtized végére Európában is felgyorsul, sőt, az előrejelzések szerint a BIM technológiák EU forgalmi értéke meghaladja majd az USA-ét.

2021-re az USA-ban 2,85 milliárd euró, míg Európában 3,1 milliárd euró lesz a BIM technológiai piac mérete, ami mindkét piac esetén öt év alatt 11 százalékos bővülést jelent. A BIM technológia ilyen gyors ütemű terjedése várhatóan a mainál erőteljesebb versenykülönbségeket eredményez az egyes országok szereplői között.

„A modernizáció elterjedésének egyik eleme a jól képzett szakember, de ennél is nagyobb hajtóerőt jelentenek a sikeresen megvalósított BIM-alapú projektek. Ezek ugyanis a gyakorlatban bizonyítják be a technológia előnyeit. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tervező, beruházó, kivitelező és üzemeltető cégek a digitális modernizálással a hibalehetőségek és a beruházások időigényének redukálásával átlagosan 20 százalékkal csökkenthetik építési költségeiket. A technológia rendelkezésre áll, de hatékony alkalmazásához képzett szakemberek kellenek” – nyilatkozta Reicher Péter, a GRAPHISOFT SE regionális igazgatója.

A fejlett EU-tagállamok közül Nagy-Britannia, Finnország, Norvégia és Ausztria már megalkotta saját nemzeti szabványait és beemelte az üzleti élet mindennapjaiba, illetve a szakemberképzésbe a BIM technológiát és tudást. Nálunk tavaly 3899 műszaki diplomás végzett a hazai egyetemeken, de közülük senki sem kapott BIM- szakirányú minősített képzést. Ha magyar cégek digitális tapasztalatokkal keresnek munkatársat, akkor vagy kiképzik saját maguk, vagy külföldi munkavállalót alkalmaznak.

A BIM rendszerek további előnye, hogy a teljes építőipari vertikumot képesek digitálisan összekötni, és akkor válnak hatékonyság szempontjából maximálisan kihasználhatóvá, ha a beruházásban részt vevő vállalatok mindegyike alkalmazza a technológiákat. Általában az építészirodák és a kivitelező cégek ismerik fel elsők között a modernizáció versenyképességi előnyeit és alkalmazzák az új technológiákat. A BIM fejlesztés nem minden hazai cégnek aktuális, de a fejlesztést későbbre halasztók is úgy vélekednek, hogy 4 év múlva a fejlesztés halogatása már piaci hátrányt fog jelenteni számukra.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Linkedinen is!