Proptech hírek

Proptech Hungary 3.0 - egy konferencia utóélete

2022.05.30 14:48
Proptech Hungary 3.0 - egy konferencia utóélete

Május 25-én rendeztük meg a Proptech Hungary. 3.0 konferenciát, az eseményen ott volt Mester Nándor is a Privátbankár képviseletében és egy átfogó elemzést írt a piacról. Hiszem, hogy a proptechzoom.com az a hiányzó láncszem, amely hídat fog képezni az ingatlanpiac és a technológiai cégek közé, ezáltal segítve a magyar ingartlanpiac digitális átalakulását és a proptech cégek fejlődését.

Európában körülbelül 10-11 éve beszélhetünk a proptech piacról, vagyis az ingatlanos és technológiai szektor egymásra találásáról. Az elmúlt évtizedben 3123 új startup céget hoztak létre a főbb európai országokban, ezzel élen jár a kontinens a világban. Az Európai Proptech Szövetség elnöke a héten megtartott Proptech Hungary konferencián azt is elmondta, hogy 2013 és 2020 között évente 278 ügyletet kötöttek ezek a startup cégek, az ilyen vállalkozásokba áramló tőke (főleg kockázati tőke cégektől, de rengeteg az ingatlan tanácsadók vagy fejlesztők által elköltött pénz is – a szerk.) 11,43 milliárd euró volt 2011 óta. Ha a globális piacot nézzük, akkor ott összesen mintegy 61 milliárd dollárt fektettek be az elmúlt 10 évben.

Kalmár Zoltán, a konferenciát szervező Proptechzoom alapítója szerint a bérlők fogják kikényszeríteni a fejlesztőktől, a kivitelezőktől és az üzemeltetőktől a minél több és hatékonyabb proptech megoldások alkalmazását. Szerinte ők lesznek az igazi felforgatók, ami rá is fér az ágazatra, mert ugyan van sok újítás, de a tempó és a kiterjedtség még nagyon alacsony szintű ahhoz képest, hogy milyen határtalanok a lehetőségek.  

 

A cikk folytatását itt olvashatjátok.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Linkedinen is!