Proptech hírek

Kik lesznek az ingatlanpiac innovátorai?

2022.05.30 14:49
Kik lesznek az ingatlanpiac innovátorai?

Az ingatlanpiaci digitalizáció jelenéről és jövőjéről rendezett konferenciát a Proptech Hungary, ahol több mint 210 résztvevő jelenlétében nemzetközi és hazai szakemberek adtak elő és hívták fel a figyelmet a különböző technológiákban rejlő potenciálra. A szervező, Kalmár Zoltán, a proptechzoom.com alapítója fél éve kezdett intenzíven csak a proptech témával foglalkozni, állítása szerint most jött el igazán a téma időszerűsége.

Az ingatlanpiac digitális átalakulása nem kerülhető el. De az informatika, illetve a technológia megjelenése az ingatlanpiacon egyáltalán nem újkeletű, ami új az az, hogy beszélünk róla, hogy a rendszerek összekapcsolódnak, integráltan kezeljük őket, hogy vannak már mérések, adatok, van lehetőség optimalizálásra, tudunk döntéseket, feltételezéseket hozni. Érdekesség, hogy megelőzve korát Kalmár Zoltán korábbi cégével már 2018-ban és 2019-ben is szervezett hasonló témájú konferenciát, azonban a koronavírus előtt kevés piaci szereplőben volt nyitottság.

A konferencián elhangzott, hogy a proptech területeit öt kategóriába sorolhatjuk attól függően, hogy egy épület melyik életciklusát támogatja az adott technológia: pénzügyi és befektetés támogatás, tervezés és építés, piac és tranzakció, működtetés és üzemeltetés, valamint a élni és dolgozni. A legtöbb proptech cég nemcsak Magyarországon, de világszinten is a működtetés és üzemeltetés kategóriában található, mivel itt mutatható ki leggyorsabban a befektetés megtérülése.

Alapvetően 3 szempont hat leginkább, vagy gyorsíthatja fel az ingatlanpiac digitális átalakulását: a szabályozások, a klíma-semlegesség, az ESG, ezen kívül az elszabaduló energiaárak, ami miatt az ingatlanpiaci cégek költségoptimalizálási igénye megnőtt, új, alternatív bevételi lehetőségek után kutatnak,  illetve a bérlők, a cégek digitális átalakulása és a transzparencia irányi igénye. Természetesen a koronavírus rengeteg folyamatot beindított, melyek szintén komplex módon hatnak a piacra.

A szabályozásokról beszélt a konferencián Dirk Paelinck, a proptechhouse alapítója, az EU proptech tanácsadója. Átfogó kutatásokat hozott piaci trendekről és a befektetési számokról, az EU Green Deal kereteiről, az InvestEU-ról, az európai klímatörvényről. Szó volt az impact investingről és az ESG-ről, illetve, hogy ez mennyiben lehet triggere a proptech fejlődésnek.

James Dearsley, a Unissu alapítójának előadásának középpontjában a Cherry Pick People által az ingatlanszektorban tevékenykedő innovátorok attitűdjéről végzett közelmúltbeli felmérés eredményei voltak. Nagyon érdekes szempontokat hozott be, hogy milyen váltzások lesznek, és hogyan kell reagálni ezekre, hogyan tudunk felkészülni mint vállalat, mint munkavállaló az előttünk álló kihívásokra. Milyen embereket érdemes alkalmazni egy ingatlanpiaci cégnek, hogy reagálni tudjon a változásokra.

Kalmár Zoltán nyitóbeszédében kiemelte, hogy legtöbb esetben a bérlők indukálják, tőlük jöhet az igény, hogy legyen bevezetve egy adott technológia. Ugyanez volt a helyzet a zöld minősítésekkel, a fenntartható tanúsítványokkal (Breeam, leed, well), ma már szinte kötelező minden fejlesztésnél, de ez nem volt mindig így. Az ingatlanpiac befektetői piac, azaz ha valami megéri pénzügyileg, beépíti. Sok technológiának komoly bekerülési költsége van és csak közép, vagy hosszú távon térül meg, ez a legnagyobb probléma az iparággal.

Már nincsenek olyan messze a mesterséges intelligenciával működő, okos épületek, a konferencián prezentáló MOL székház nem kisebb babérokra tör, minthogy ő legyen Magyarország első igazán okos irodaháza. A konferencián ezen kívül szó volt a legújabb trendekről, a BIM térnyeréséről, hogyan lehetne hatékonyan használni akár az üzemeltetésben, az épületautomatizációról, megosztott megoldásokról, szenzorokkal való megfigyelésről és ezek potenciális alkalmazási területeiről. És természetesen nem maradhatott ki a slágertéma sem: a Metaverse létjogosultsága.

Az esemény végén megrendezésre került a Hiventures-szel közösen szervezett Proptech Startup Program eredményhirdetése is, ahol a három döntőst hirdették ki. Döntőbe került a Green Estate és az Otthonfelújítók csapata is, azonban a győztes Molnár Péter által alapított Inside 5D volt.

 Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Linkedinen is!