Proptech hírek

Proptech beszámoló a CRETECH konferenciáról

2022.07.14 14:47
Proptech beszámoló a CRETECH konferenciáról

Messze vannak még a mesterséges intelligenciával működő, mindent tudó okosépületek az ingatlanpiaci digitalizáció jelenéről és jövőjéről szóló, eheti online Protechtor esemény alapján. Kalmár Zoltán, a ProptechZoom alapítója és Massányi Tibor, a DVM group ügyvezető partnere értékelte egy londoni proptech konferencia kapcsán, főleg az irodaházakra fókuszált példákkal.

Pedig a proptech (Property Technology) fogalma már 2014 óta fellelhető az interneten, és néhány évvel ezelőtt Kalmár Zoltán már a HWSW-vel is szervezett konferenciát. A terület mégis sok ember számára még ismeretlenül cseng, amely valószínűleg annak is köszönhető, hogy az ingatlanpiaci fejlesztők és üzemeltetők még nem tolonganak a digitalizációért. A lemaradás okait és a távolba mutató lehetőségeket Kalmár Zoltán, a ProptechZoom alapítója és Massányi Tibor, a DVM group ügyvezető partnere értékelte egy londoni proptech konferencia kapcsán, főleg az irodaházakra fókuszált példákkal.

Az ingatlanpiaci digitalizáció lemaradásának okai több általános problémára, és speciálisan magyar jellegzetességekre is visszavezethetők. A szakértők nyíltan megfogalmazták, hogy a területen különböző résztvevők eltérő édekei nehezítik a helyzetet. Ráadásul minden szempontból olyan "nagy mammutról" beszélhetünk, amely szereti a bevált módszereket, és nehezen fogad be újdonságokat. Kalmár Zoltán hozzátette, hogy az ingatlanpiac nem igazán kedveli a transzparáciát, azaz ha a számok kimutathatóvá és összehasonlíthatóvá válnak. Továbbá bizalmi problémák is felmerülnek, amit esetleg a hatékonyság kimutatásával lehetne ellensúlyozni.

Ehhez adódik hozzá egy fontos magyar sajátosság a kivitelező piacon a szakértők szerint. Ugyanis a nagy munkákat rendszerint a nagy kivitelező cégek végzik, és ezeket a szolgálják ki az egymással versengő mikrovállalkozások. A pár fős cégeknél viszont nehezen újul meg a technológia, mert a pénzük is kevesebb. Úgyhogy a proptech bevezetések és az ezzel kapcsolatos edukáció főleg a nagyvállalatoktól függ, amelyek az azonnali profit hiánya miatt tartanak a fejlesztésektől. Azaz a nagy kivitelezők inkább költséget mint befektetést látnak a területben, kevésbé értékelik az adatgyűjtésben és adatfelhasználásban rejlő hosszútávú befektetési szempontkat.

A proptech területeit öt nagyobb kategóriába sorolhatjuk: pénzügy és elemzés, tervezés és építés, piac és tranzakció (ide tartozik a sokak által ismert ingatlan.com), működtetés és üzemeltetés, valamint az élni és dolgozni terület. A legnagyobb mozgolódás a működtetés és üzemeltetés kategóriában figyelhető meg, mivel itt mutatható ki először a befektetés megtérülése, a proptech cégek több mint 35%-a található ebben a szegmensben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Linkedinen is!