Proptech hírek

Magyar proptech piaci körkép

2022.02.16 14:43
Magyar proptech piaci körkép

A világszerte emelkedő energiaárak okozta krízishelyzet újabb lökést adhat a proptech ágazatnak. A technológiai megoldások azonban a költségcsökkentésen kívül növelik a hatékonyságot, hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, de akár alternatív bevételi lehetőségeket is rejtenek - közölte a ProptechZoOm.com, amely a proptech-ágazat szereplőinek megkérdezésével átfogó elemzést készített a digitális ingatlanszektor jelenéről és jövőjéről.

“2022 lehet az áttörés az ingatlanpiaci digitalizáció tekintetében. Iparági szereplők megkérdezésével elemzést készítettünk a proptech-ágazat helyzetéről. Ebből kiderült, hogy komoly kiaknázatlan lehetőségek vannak ezen a területen Magyarországon, hiszen a környező országokban sokkal inkább előrébb tart ez a digitális ingatlanpiaci forradalom” - mondta Kalmár Zoltán, a ProptechZoOm.com alapítója.

Felpörgött a piac, de van tér a fejlődésre

A ProptechZoOm.com elemzése szerint Magyarországon a proptech-megoldások elterjedése a 2017 óta eltelt öt évben kapott igazán nagy lendületet, de még mindig csak közel 50 cég van jelen ezen a területen. A koronavírus pedig felforgatta a digitális ingatlanpiacot, fókuszba került a mérhetőség, a transzparencia, a megosztott szolgáltatások: 

  • Teret nyertek például az érintésmentes beléptető rendszerek, a megosztott szolgáltatások. A pandémia és az ahhoz köthető intézkedések nyomán, megváltoztak a munkába járási szokásaink, ezáltal az iroda-, vagy a parkolóhasználat, Egyértelműen kiderül a járvány során, hogy a digitális megoldásokkal hatékonyabbá tehető az ingatlanok kihasználása, ráadásul ezekkel mérhető is a teljesítmény. 
  • A járvány komoly hatással volt a kereskedelmi ingatlanpiacra. Üzlethelyiségeknek kellett bezárnia, amelyek azóta nem tudtak megnyitni, ugyanakkor robbanásszerűen bővült a logisztikai ingatlanpiac, hiszen felértékelődtek az online vásárlások. Ennek egyenes következménye, hogy  felértékelődött a szállítási idő, ezáltal minél hatékonyabb logisztikai hálózat kiépítésére van szükség az érintett vállalkozásoknál. 
  • A home office vagy a hibrid munkavégzés elterjedése a lakóingatlanok piacát is érintette: megnőtt a nagyobb, agglomerációban fekvő lakások, házak iránti kereslet. Az új építésű ingatlanok térnyerésével előtérbe kerültek a fenntarthatóság mellett az intelligens megoldások, egyre nagyobb az igény az okos otthonokra, amelyek fenntartási költségei alacsonyabbak a hagyományos lakásokhoz képest. 

Kalmár Zoltán az átfogó iparági elemzést ismertetve elmondta, hogy bár egyértelmű és sok esetben látható előnyei vannak a digitális megoldásoknak, egyelőre még nem feltétlenül támaszkodnak rájuk a cégek. “Az ingatlanpiaci vállalkozások kevésbé hajlandóak az innovatív proptech-megoldásokért fizetni és az innováció iránti nyitottság sincs meg minden szereplőben. Ez a két tényező szerepelt a leggyengébb eredménnyel a kutatásban” - tette hozzá a szakember. 

A jövőben nagyobb szerepet kap az MI

A bővülés előtt álló proptech-szektor egyre jobban támaszkodhat majd a mesterséges intelligenciára (MI). Többek között a digitalizáció hadrendbe állításával az épületekbe, irodákba telepített szenzorok által összegyűjtött rengeteg adat feldolgozását lehet rábízni a mesterséges intelligenciára, amely akár a fenntartási kiadások mérséklésére is lehetőséget biztosít. Továbbá számos felhasználási területe lehet a gépi tanulásnak. A mesterséges intelligencia ugyanis segíthet például az előrejelzésekben, vagyis a különböző karbantartások szükségességére vagy éppen az esetleges meghibásodásra hívhatja fel a figyelmet. Nem véletlenül szerepelnek a 2020 és 2030 közötti időszakra készült kormányzati mesterséges intelligencia fejlődését célzó stratégiában az épület-üzemeltetéssel és karbantartással kapcsolatos digitalizációs irányelvek.

Az elemzés szerint a hazai megoldások sokféle technológiára építenek, de az utóbbi években a Building Information Modelling (BIM) előretörése, a megosztott megoldások és a IoT piac fellendülése vált látványossá. Ha az adott technológiai piacok elérnek egy magasabb érettségi szintet, akkor az adatok és a mesterséges intelligencia hatékonyabb kihasználásában óriási lehetőségek rejlenek.

 

A szakember rámutatott arra is, hogy a magyarországi proptech-cégek szolgáltatásaira az elemzés szerint nagyjából hasonló arányban van szükség az ingatlan-tanácsadók, a -fejlesztők, a végfelhasználók - akik lehetnek többek között irodabérlők vagy lakástulajdonosok -, továbbá az ingatlanokat működtető cégek részéről. Az előzőeknél kisebb arányban pedig az ingatlanalapok is szükségét érzik a proptech-megoldásoknak. 

A proptech-fejlesztésekhez és a növekedéshez persze forrásokra is szükség van. A felmérés szerint ugyanakkor az érintett cégek 41 százalékának jelenleg nincs szüksége befektetésre, ezt egy későbbi időpontban látják szükségesnek. 24 százalékuk középtávon tervez forrásbevonást, 29 százalékuk ugyanezt már rövid távon fontolgatja, 6 százalék pedig egyáltalán nem szeretne külső tőkét bevonni. 

A ProptechZoOm.com vezetője szerint kulcsfontosságú a nemzetközi szinten még egyelőre gyengének mondható hazai propech-ágazat fejlődése, hogy minél több felhasználó és ingatlanpiaci cég ismerje meg az új technológiai megoldásokat és elkezdjék használni ezeket a fejlesztéseket. Éppen ezért a ProptechZoom.com a jövőben nagy hangsúlyt fektet az edukációra, az új technológiák széles körben történő terjesztésére.

A teljes Magyar Proptech-piaci elemzés hamarosan letölthető a proptechzoom.com oldaláról a regisztrált felhasználóknak, ha érdekel, iratkozz fel hírlevelünkre és hamarosan elküldjük.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Linkedinen is!