HÍD AZ INGATLANPIAC ÉS A TECH SZEKTOR KÖZÖTT

Proptech hírek

Várakozásokkal teli vágtam neki a lisszaboni konferenciának, amely a világ egyik legnagyobb technológiai konferenciája, 160 országból több mint 71.000 résztvevővel, 1000 előadóval, 2300 startup-pal és 1000 befektetővel került megrendezésre. Még kimondani is sok ezeket a számokat, nemhogy sorban állni a bejáratnál reggelente egy órát. Kicsit olyan érzés volt, mintha soha nem is létezett volna a koronavírus, véget nem érő sorban állások, óriási tumultus, és egy-két távol keleti startupperen kívül egyáltalán senki nem viselt maszkot.

Az ingatlanpiac életében a következő időszak igen komoly kihívásokat fog támasztani, a változó piaci környezet, a koronavírus okozta megváltozott igények, emelkedő energiaárak, stagnáló, vagy csökkenő gazdasági mutatók mellett és a napon belüli árfolyamválozások okozta sokk folyamatos megújulásra készteti majd a piac szereplőit, nem lehet már rugalmatlan az ingatlanpiac, ideje felkészíteni a szervezetünket is a változásra.

Az ingatlanpiaci digitalizáció jelenéről és jövőjéről rendezett konferenciát a Proptech Hungary, ahol több mint 210 résztvevő jelenlétében nemzetközi és hazai szakemberek adtak elő és hívták fel a figyelmet a különböző technológiákban rejlő potenciálra. A szervező, Kalmár Zoltán, a proptechzoom.com alapítója fél éve kezdett intenzíven csak a proptech témával foglalkozni, állítása szerint most jött el igazán a téma időszerűsége.

Messze vannak még a mesterséges intelligenciával működő, mindent tudó okosépületek az ingatlanpiaci digitalizáció jelenéről és jövőjéről szóló, eheti online Protechtor esemény alapjánKalmár Zoltán, a ProptechZoom alapítója és Massányi Tibor, a DVM group ügyvezető partnere értékelte egy londoni proptech konferencia kapcsán, főleg az irodaházakra fókuszált példákkal.

Május 25-én rendeztük meg a Proptech Hungary. 3.0 konferenciát, az eseményen ott volt Mester Nándor is a Privátbankár képviseletében és egy átfogó elemzést írt a piacról. Hiszem, hogy a proptechzoom.com az a hiányzó láncszem, amely hídat fog képezni az ingatlanpiac és a technológiai cégek közé, ezáltal segítve a magyar ingartlanpiac digitális átalakulását és a proptech cégek fejlődését.

A napokban véget ért Proptech Hungary Conference zajos és messzire elhallatszó sikert aratott a szakmában - írja az irodakereso.info. Úgy tűnik, hamarosan már semmi sem lesz a régi, de ez egyáltalán nem baj. Interjú Kalmár Zoltánnal, a konferencia szervezőjével, proptech rajongóval.

Az intelligens épületek egészségesebb munkakörülményeket és boldogabb munkahelyet, ígérnek: érintésmentessé válthatnak az eszközök, beléptetőkapuk, hatékonyabb lehet az épület energiafelhasználása, nőhet a levegő minősége, ezáltal kreatívabbak, egészségesebbek lehetnek a dolgozók

A digitalizáció egyre inkább a előtérbe kerül a legtöbb ingatlanpiaci cégnél, az elmúlt fél évben számos kivitelező, vagy fejlesztő cég tett nagy lépéseket, hogy cégen belül felelőse legyen a technológiai innovációnak. A Proptechzoom elemzéséből kiderült, hogy edukációra van szüksége a szektornak, hogy lépést tudjon tartani a legújabb innovációkkal, és hatékonyan tudja használni a különböző termékeket, erre ad lehetőséget a Proptech Hungary Konferencia is.

Óriási lehetőségeket rejt a magyar ingatlanpiac digitalizációs szempontból. Ennek kiaknázására kifejezetten a property technology ágazatot felkaroló inkubációs programot indított az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures és a digitális ingatlanpiaci ökoszisztémát építő ProptechZoom. A program végén a legjobbnak választott csapatok a Proptech Hungary Konferencián mutatkozhatnak be a szakmának, ahol nemzetközi digitalizációs szakemberek mellett a hazai TECH influencerek és vállalkozók is bemutatkoznak.

A pár hónappal ezelőtt elindult, első online proptech tanácsadó és hírportál, a PropTech Zoom elsők között kötött együttműködési megállapodást a TabLog érintésmentes beléptető rendszerrel A TabLog felhőalapú, applikáción keresztül működő jelenlét és munkaidőnyilvántartó rendszere új távlatokat nyitott meg a vezetők számára.

A világszerte emelkedő energiaárak okozta krízishelyzet újabb lökést adhat a proptech ágazatnak. A technológiai megoldások azonban a költségcsökkentésen kívül növelik a hatékonyságot, hozzájárulnak a fenntarthatósághoz, de akár alternatív bevételi lehetőségeket is rejtenek - közölte a ProptechZoOm.com, amely a proptech-ágazat szereplőinek megkérdezésével átfogó elemzést készített a digitális ingatlanszektor jelenéről és jövőjéről.

Világszerte piacvezető szerepet tölt be a Vodafone az IoT (dolgok internete) szolgáltatók között, a vállalat 2022-ben nyolcadik alkalommal kapta az elismerést az amerikai Gartner piackutató vállalat IoT-szolgáltatást nyújtó szervezeteket vizsgáló, Magic Quadrant felmérése szerint - derül ki az MTI-hez eljuttatott közleményből

 

A kriptovaluták témája ellentmondásos, mert bányászatuk gigantikus mennyiségű erőforrást emészt fel, amely nemigen összeegyeztethető a klímavédelmi vállalásokkal, de megállíthatatlannak tűnik terjedésük, a Revolut tavaly bitcoinnal fizetette kis irodabérleti díját a WeWorknek.

Pénztármentes kávézót nyitott tavaly év végén Budapesten a Kende Gastro családi vállalkozás, alapítója sikeresnek nevezte az első okos kávézót, és megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiával bármilyen működő üzlet kasszamentessé alakítható.

A logisztikai szegmens egyik legnagyobb globális szoftver-szolgáltatója, a német Transporeon felvásárolja a mesterséges intelligencia-alapú fuvartervező megoldásaival nemzetközileg is elismert magyar Nexogent - közölték a cégek az MTI-vel.

Bejelentették, hogy 2022. február 17-én rendezik meg a Lurdy Házban Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciáját. Az Ecommerce Expo 2016 óta a magyar internetes kereskedelem csúcstalálkozójának számít, élvonalbeli előadókkal, jövőt formáló trendekkel, mindenki egy helyen, aki számít a magyar e-kereskedelemben.

Forradalmi újításra készül az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures-től kapott összegből az ingatlanokba rendszerfüggetlen okosmegoldásokat kidolgozó és telepítő Chameleon Smart Home. 

A Gizella Irodaparkban kiemelt szerepet kap a prémium vendégérkeztetés és a mobiltelefonos dolgozói beléptetés a Real Estate Awards díjazott TabLog rendszerének a segítségével.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) együttműködik a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) és a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal, így felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk - jelentette be az IFK elnöke, Takács Ernő. 

A Westend applikációjában ugyanis elérhetővé vált a Rollet nevű hazai startup okos parkolómodulja, amellyel a gépkocsi rendszámának megadásával teljesen automatizáltan és érintésmentesen történik a be- és kihajtás, a parkolási díj automatikusan kerül terhelésre az ügyfél bankkártyáján.

A Tesla és SpaceX alapító Elon Musk IT cége, az OpenAI hozta létre a ma legfejlettebbnek tartott mesterséges intelligenciát, a GPT3-at, melyhez csak fokozatosan, korlátozott számban ad hozzáférést a világ fejlesztő cégeinek. Ehhez a technológiához kapott most Magyarországon hozzáférést a Realmonitor Kft., amely az ingatlanvásárlás során segít megtalálni a legjobb ajánlatot a kiszemelt ingatlanra.

A Google tavaly elindította a Digitális Épületek projektjét, amelynek célja, hogy globális ingatlanportfólióját feltegye a virtuális térbe, és ott transzparensen egységesítse az intelligens technológiák, alkalmazások, digitális programok tudástárát. Első körben a vállalat a Kaliforniai-öböl régiójában elhelyezkedő 130 épülete adatainak rendszerezését kezdte meg.

A startup világ egyik legélénkebb szegmensének tartott, úgynevezett proptech piacon a befektetési kedv 5 év alatt megtízszereződött. Tavaly már 2,6 milliárd dollár friss tőke áramlott az ingatlanszektor digitalizációját segítő vállalkozásokba, de előzetes adatok szerint 2020 első félévében 7 milliárd dollárnyi üzlet született, a COVID-válság kiváltotta digitalizációs boomnak köszönhetően.

Komoly támogatást kapott az érintésmentes beléptetőrendszer. Kedden Budapesten megkötötték a Digitális jólét tőkeprogram első szerződését, amely 450 millió forint kockázati tőkebefektetéshez juttatja a Floor99 PropTech Fejlesztő Kft.-t.

Hihetetlen, mondhatnánk, pedig már minden megvan! A bérlők mindennapjairól gyűjtött infók összessége az irodaház DNS-e, így az épület élő organizmussá válik: liftet hív, kávét készít, bekapcsolja a klímát stb. A PropTech Hungary konferencián június 13-án megmutatjuk, hogy milyen lesz az életed. Mi nem elméleteket gyártunk, hanem a valóságra koncentrálunk!

Még csak a dolgok interneténél tartunk, pedig már itt van az épületek internete. Ha minden egyetlen, nyitott kommunikációs platformban egyesül, az új szintre emeli az épületek működését.

2019 első negyedévében az M&A (vállalatfelvásárlási) piacon az okos épülettechnológiákkal összefüggő tranzakciók megtartották ugyanazt az erőteljes lendületet, amelyet már 2018-ban is megfigyelhettünk. A PropTech megoldások előretörése folyamatos az ingatlanszektorban.

Június 7/8-án kerül megrendezésre a PropTech Hackathon az ingatlan.com csoport szervezésében smart city, smart office és smart home témában. Az egyedülálló, 24 órás rendezvényen az ingatlanpiachoz kapcsolódó digitális fejlesztéseket, forradalmi újdonságokat, vagy akár elsőre őrültnek tűnő ötleteket lehet fejleszteni, bemutatni.

Az irodaházban a legújabb technológiák és proptech megoldások dominálnak, arcfelismerő rendszer, a térkihasználtságot elemző szenzorok, zeneszoba és számos okos megoldás alakítja az élhető munkakörnyezetet. A HB Reavis vadonatúj székházában jártunk Pozsonyban.

Az új technológiák, mint a mesterséges intelligencia és a blokklánc alapvető változásokat indítottak el az ingatlanszektorban is.

Megkerülhetetlen a dolgok internete a vállalatok szerint: a cégeknek már több mint egyharmada használja, a használók 70 százaléka jutott túl a kísérleti szakaszon, akiknek a 95 százaléka már látja a technológiába történő befektetés előnyeit, így az IoT (Internet of Things - a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó intelligens használati eszközök kapcsolódása) egyre ismertebb megoldássá válik - derül ki a Vodafone legfrissebb IoT-Barométer kutatásából.

Vincent Pavanello, a Real Estech ügyvezető igazgatója is előadást tart a PropTech Hungary konferencián. Az Európa szerte elismert szakértő szerint csipkerózsika álmából ébred az ingatlanpiac, de a technológia végre naggyá teszi ismét. Legyen igaza!

Az irodapiacon az új megatrendek egyike az agilis munkamódszerek megjelenése. Multifunkciós terek, projektcsapatok, dinamikus irodazónák, termelékenyebb alkalmazottak. Mindezeket támogatja a technológia, hiszen már olyan szoftverek vizsgálják az irodatereket, amelyek megmutatják a gyenge láncszemet. A magyar Invensol valós idejű adatai is igazolják az új munkamódszerek sikerét. Mi egyelőre gyerekcipőben járunk.

A szabadúszók szerepe rohamosan növekszik a vállalatok életében, ezzel párhuzamosan előtérbe kerül a virtuális iroda. Gyökeres és átható változások zajlanak, a cégeknek pedig alkalmazkodniuk kell az új világhoz.

A Graphisoft szerint a további építőipari technológiai fejlesztéseket akadályozza a digitális eszközök ismeretének hiánya a magyar szakemberek körében. Tavaly 3899 műszaki diplomás végzett a hazai egyetemeken, de közülük senki sem kapott BIM szakirányú minősített képzést, pedig őket kifejezetten keresik a magyar építőipari vállalatok és tervezőirodák.

Open BIM/IFC: térképen az életciklus és az összes technológia címmel Reicher Péter, a Graphisoft SE regionális igazgatója tart előadást a PropTech Hungary konferencián június 13-án a Budapest Music Centerben. Kis villáminterjúval hangolunk az okos épületek és okos cégek rendezvényére.

10.600 m2-es csarnok, amely az első BIM módszerrel tervezett logisztikai ingatlan a vállalat kelet-közép-európai portfóliójában.