HÍD AZ INGATLANPIAC ÉS A TECH SZEKTOR KÖZÖTT
Proptech hírek

Intelligens épületek, egészséges munkakörülmények

Kalmár Zoltán
2022.05.05 08:05
Intelligens épületek, egészséges munkakörülmények

Az intelligens épületek egészségesebb munkakörülményeket és boldogabb munkahelyet, ígérnek: érintésmentessé válthatnak az eszközök, beléptetőkapuk, hatékonyabb lehet az épület energiafelhasználása, nőhet a levegő minősége, ezáltal kreatívabbak, egészségesebbek lehetnek a dolgozók

Amint a Honeywell alkalmazottai belépnek az észak-kaliforniai Charlotte-ban lévő új központjukba, az intelligens épület azonnal munkához lát. Egy kamera felismeri az egyes alkalmazottak arcát, és már hívja is a liftet, amelyet úgy programoztak, hogy arra az emeletre vigye őket, ahol dolgoznak. 

A falakon elhelyezett érzékelők mérik a lebegő részecskék mennyiségét és a CO2-szintet a tárgyalókban, hogy friss levegőt pumpáljanak be, ha az értékek túl magasra emelkednek. Bizonyos részecskék magasabb szintje alapján pedig az épület agya arra következtethet, hogy nagyobb a valószínűsége a vírusok jelenlétének. A vezérlőteremből pedig a 23 emeletes épület minden szintje nagy képernyőkön is látható - írja a computerworld.hu.

A Honeywell 2019-ben kezdte el tervezni a charlotte-i központját. Az épület technológiájának nagy része az energiatakarékosságra és a kényelemre összpontosít. Az arcfelismerő kamerák és az intelligens liftek azt jelentik, hogy a dolgozók a garázsban lévő autójukból úgy juthatnak el az asztalukhoz, hogy semmihez sem kell hozzáérniük. Az érkező csomagokat egy kis szekrényben tárolják, amelyet egy személyes QR-kóddal lehet kinyitni.

Amikor kitört a világjárvány, a vállalat többet kezdett foglalkozni a levegőminőséggel, és olyan érzékelőket építettek be, amelyek képesek nyomon követni a részecskéket. A Honeywell mintegy 10 millió dollárt költött az intelligens épülettechnológiákra az ingatlanban. Az ilyen beruházások megtérülnek, mert az épületek zöldebbek, olcsóbban működtethetők és vonzóbbak a bérlők számára, ami pedig értékesebbé teszi őket.